THT - Bassoradiossa

THT ry:n puheenjohtaja Kari Laurila oli Bassoradiossa 29.6.2012 AIHEENA TYÖ - KUUNTELE TALLENNUS TÄSTÄ
, Truths & Rights oli Riku Rantalan ja Tuomas "Tunna" Milonoffin juontama ohjelma Basson iltapäivässä joka oli perjantaina klo 15–18.
"Ei Suomessa ole pula työvoimasta(=valhe) vaan halpatyövoimasta ja orjista". Olen antanut itsestäni sen kuvan, että olen köyhien ja syrjäytyneiden puolestapuhuja. Pakko myöntää, että enemmänkin voisin tehdä. Jaan myös toisten kirjoituksia luvalla yms. Katso blogi listaani jossa paljon apuja. Totuus koskee.

sunnuntai 15. tammikuuta 2017

”Monet yritykset ovat tottuneet ilmaiseen työvoimaan”

Laitampa tämmöisen tänne jakoon ja se näissä touhuissa on jännää että töissä olevat lukeneet jopa Yliopiston käyneet tai insinöörit väittää keskustelupalstoilla aivan puuta heinää kaikesta työttömien tuistakin ja asioista kun ovat pihalla kuin lintulauta. No suurin osa ovat sitä Suomen "viisasta kermaa" ;-)

Miullekkin naurettu varmaan 6 vuotta sitten että puhun sontaa mutta ääni on muuttunut kellossa kun monet ihmiset saaneet päähän vähänkin maalaisjärkeä kun yksinkertaisia asioita pitää selvittää aikaihmisille ja tuntuu kui olisivat 5 vuotiaita lapsia ja monet ovatkin siis työmaailmassa. Ja näissä työkokeiluissa on yli 30 vuotta töissä olleitakin. Nämä voi koskea ketä vaan sekä huuhaa kurssit kun olet ollut vain työtön 3kk vai vuosia.

Sitten moni sanoo miksi laitan tänne, siksi koska kaikki ei saa tästä tietoa facebookista tai huomaa artikkelia netistä/lehdestä ja täten kerään ja kopioin tänne näitä juttuja jotta näkyyys lisääntyisi vaan.

Ja miut jos pakotetaan tulen sanomaan suoraan että tarkoitus on munata koko firma tai kunta sekä henkilöt kaiken valinnan takana on totuus. Miten voi kovaapalkkaa saavat olla näin tyhmiä tai tarkoituksellahan ne käyttää ihmisiä hyväkseen mutta miksi, päässä oltava valtava valuvika sanon suoraan. Monien mielestä palkattomiin töihin ottavat ihmiset pitäs saada hoitoon sekä joku lääkitys saada ihan oikeasti.

Sen tiedän että nuoret on ottaneet tuolin ja pamauttaneet toisia ohimoon yms. näitä juttuja miulla riittää tai kun pakotettu keittiöön töihin ilman palkkaa on pissattu keittoon ja tarjottu keittoa työttömien pajojen johtajille/päälliköille yms. 

”Monet yritykset ovat tottuneet ilmaiseen työvoimaan”


Ilmaistyöt johtavat hyvin harvoin oi­keaan palkkatyöhön. Esimerkiksi vuonna 2014 vain kaksi sadasta kuntouttavaan työtoimintaan osallistuneesta sai töitä.
Tänä vuonna alkaa vielä uusi palkattoman työn muoto: rekrytointikokeilu. Hallitus toivoo, että uudenlaiset kokeilujaksot edistävät työllistymistä ja alentavat työnantajien kynnystä palkata työttömiä. Voi kuitenkin käydä myös niin, että yritykset käyttävät entistä hanakammin hyväkseen tarjolla olevia ilmaisen työn tekijöitä.
Ilman palkkaa työskentelevien määrä on kasvanut hurjaa vauhtia. Viime vuoden marraskuussa työkokeiluissa oli yli 13 000 ihmistä ja kuntouttavaan työtoimintaan osallistui 24 000. Yhteensä työvoimahallinto oli tuolloin aktivoinut 129 000 ihmistä erilaisiin töihin ja koulutuksiin.

"Työstä pitäisi aina saada palkkaa"

Työkokeilussa Risto Illi teki samaa työtä kuin muutkin vahtimestarit. Hänellä olisi kova halu päästä töihin.

Ilmaistyön teettäminen voi lisääntyä

Ilmaistyövoiman hyväksikäytöstä ja kilpailun vääristämisestä pitää meteliä myös Tasavallan harjoittelijat ja tukityöllistetyt THT ry. Yhdistyksen tiedottajan Sirpa Ahola-Laurilan mukaan ministe­riön paimenkirjeellä ei ollut mitään vaikutusta.
- Kunnat käyttävät ihmisiä hyväkseen ihan samaan tapaan kuin ennenkin. Saamme koko ajan yhteydenottoja ihmisiltä, joita systeemi käyttää hyväksi.
Ahola-Laurila toivoo, että ilmaistyöstä päästäisiin eroon. Silloin voisi syntyä oikeitakin työpaikkoja.
- Valitettavasti monet yritykset ovat tottuneet ilmaisen työvoiman systeemiin - jopa niin, että toimintaa pyöritetään jatkuvasti ilmaistyövoiman varassa. Tällaista tekevät isot ketjutkin.
THT ry on puuttunut väärinkäytöksiin. Viime vuonna se esimerkiksi kanteli Pohjois-Suomen aluehallintovirastoon tapauksesta, jossa Ouluun rakennettavan ekomatkailukeskuksen raivaustöissä aiot­tiin käyttää kuntouttavassa työtoiminnassa olevia ihmisiä. Kantelu ja siitä kertoneet uutiset muuttivat asioita nopeasti: töihin otettiinkin työntekijöitä, jotka saivat palkkatukea.
Ahola-Laurila arvelee, että ilmaistyön teettäminen on lisääntymässä, koska työttömiä halutaan aktivoida entistä enemmän. Yksi aktivointikeinoista on uusi rekrytointikokeilu, joka Ahola-Laurilan mukaan on jälleen yksi tapa teettää ilmaista työtä.
Enintään kuukauden mittainen kokeilu antaa työnantajalle mahdollisuuden testata, sopiiko työnhakija tälle kaavailtuun tehtävään. Kokeilun aikana työnhakija saa työttömyystukea muttei yhdeksän euron kulukorvausta.
THT ry on auttanut myös työharjoittelijoita kysymään oikeuksiensa perään.
- Usein tulee esiin tapauksia, joissa harjoittelijan vastuulla on hyvin vaativia tehtäviä. Jos näin on, pitäisi palkkaakin maksaa.
- Meillä on jo olemassa koeaika, jota pidennettiin neljästä kuuteen kuukauteen. Eikö se riitä? Ahola-Laurila ihmettelee.
Lue tästä alta lisää koska juttu on todella pitkä.

Ei kommentteja: