Päiväkeskushumppa soi
“Voit rakentaa polkua kohti avoimia työmarkkinoita, kun osallistut kuntouttavaan työtoimintaan”, sanotaan TE-palveluiden verkkosivuilla. Se ei aivan pidä paikkaansa. Kuntouttavaan työtoimintaan osallistuvista muutama prosentti työllistyy oikeisiin töihin. Palkattomaan työhön kuntoutuksena tai ”työkokeiluna” osallistuville kuitenkin luvataan, että ilmainen työ tukien menettämisen uhalla olisi keino saada töitä.
Kuten sunnuntaina ilmestyneestä jutustamme käy ilmi, kuntouttava työtoiminta voi tarkoittaa käytännössä mitä tahansa: siivousta, muuttohommia, puutöitä, kirjastotöitä, pesulatöitä, kuljetustöitä… ja niin edelleen. Jotkut kuntoutettavat tekevät vastuullisia töitä asiantuntijatehtävissä, toiset puurtavat raskaissa fyysisissä töissä.
Toiset taas tappavat aikaansa. Se ei välttämättä ole ihmiselle itselleen sen helpompaa, koska hyödytön puuhastelu syö itsetuntoa.
Toiset taas tappavat aikaansa. Se ei välttämättä ole ihmiselle itselleen sen helpompaa, koska hyödytön puuhastelu syö itsetuntoa.
Huittisista kotoisin oleva Teppo Palmroos on ollut kuntouttavassa työtoiminnassa yhdeksän vuotta. Tai työtoiminnan sijaan sitä olisi ehkä syytä kutsua yksinomaan toiminnaksi – jos toiminnaksi voidaan kutsua ristisanatehtävien täyttämistä päiväkeskuksessa. Palmroosia ja muita kuntouttavaan työhön osoitettuja yhdistää lähinnä läsnäolopakko ja se, ettei heidän työnsä kerrytä palkkaa, lomia tai eläkettä.
Palmroos arvioi, että koko hänen kuntoutusajastaan yhteensä noin vuosi on ollut jotain, mikä muistuttaa oikeaa työtä. Suurin osa on ollut pelkkää olemista.
Kerran päiväkeskuksessa esimerkiksi järjestettiin levyraati pistelappuineen kaikkineen. Se oli Palmroosista niin raivostuttavaa, että hän kieltäytyi osallistumasta asiaan millään lailla.
"Aikuisia ihmisiä leikitetään niin kuin lapsia.”
Lue tästä alta koko kirjoitus.
Tässä pari linkkiä lisää.
Aktivointia ja lojumista
-Vielä kun jostain saisi täydelliset ja yksityiskohtaiset vastatoimintaohjeet siihen tilanteeseen, kun tämä homma osuu kohdalle.
Tämä oli ensimmäinen kommentti Facebookissa jakamaani Long Play-artikkeliin kuntouttavasta työtoiminnasta. Nostan hattua jutun tehneille tutkiville journalisteille, sillä ensimmäistä kertaa tähän ongelmaan on paneuduttu kunnolla ja jutussa kerrotaan kuntouttavan työtoiminnan historiaa ja sen nykyisiä käytäntöjä raadollisten esimerkkien avulla. Yksi esimerkki on Vantaan kaupungin palkattomalla työllä pyöritettävä suurpesula, josta olen kertonut täällä ja täällä. Long Playn artikkeli maksaa 4,90 euroa, mutta sen verran kannattaa silmien avaamisesta maksaa.
Niitä toimintaohjeita on kaipailtu ennenkin, mutta täydellisiä neuvoja ei voi antaa. Kuntouttava työtoiminta on lakisääteistä toimintaa, joten paras keino valmistautua on tuntea laki ja sen nojalla annetut soveltamisohjeet. Laki löytyy täältä ja sosiaali- ja terveysministeriön ohjekirje täältä.
Lue tästä alta koko kirjoitus.
Sitten laitan tämmöisen linkin tänne johon en ole ottanut yhteyksiä mutta laitan vain linkin, ja käsittääkseni voi laittaa osan tekstiä kun laittaa lähteen myös joka on ehdoton kirjoittaakin kohtaa aina.
TAKTIIKOITA TYÖTTÖMIEN KUULUSTELUJA VASTAAN
Lähde : http://blogit.kansanuutiset.fi/toimittaja-testaa/taktiikoita-tyottomien-kuulusteluja-vastaan/
Katsotaan mikä soppa tästä syntyy vielä, ensinnäkin pitäs miettiä ketkä näin idiootti ideoita keksi, toisaalta aivan samoja työmaailmassakin ihan töissä ollut aina ;-)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti